آموزشی, دستگاه ها پزشکی, سایر دستگاه ها, فور

فور OVEN

فور چیست ؟

اساس کار این دستگاه بر ضدعفونی و استریل نمودن تجهیزات مورد نظر بوسیله حرارت غیرمستقیم خشک استوار است.فور برای استریل کردن تجهیزاتی استفاده می شود که می توانند دمای بالای 180-160 درجه سانتی گراد را تحمل کنند .
فور

فور

این دستگاه دارای بدنه فولادی، فن،زمان سنج،حرارت سنج، تنظیم کننده درجه حرارت ، ترموستات و سیستم ارت است. در این دستگاه 160 درجه سانتی گراد در مدت  2 ساعت، در 171 درجه سانتی گراد در مدت 1 ساعت، در 180 درجه سانتی گراد در مدت 30 دقیقه و در 191 درجه سانتی گراد در مدت 6 تا 10 دقیقه وسایل استریل می شوند.
با فور می توانیم، سوزن ها،تیغ،قیچی،نوک الکتروکوتر،مته ها،اره های جراحی را استریل کرد.فور وسیله ارزانی است و سبب خوردگی،زنگ زدگی و کند شدن لبه های برنده وسایل فلزی نشده و از طرفی موجب تغییر رنگ و سوختن کاغذ و پارچه از ابزار حساس به حرارت می شود.برای کنترل عملکرد فور، بایستی هرروز واشر نسوز آن را بازدید کرده و صحت حرارت عمل سنجش کرده را کنترل نماییم.در پایان کار با فور، تا درجه حرارت به زیر 50 درجه سانتی گراد نرسیده نباید در دستگاه را باز کنیم،زیرا به علت اختلاف دما، آلودگی هوا ی بیرون  به وسایل داخل دستگاه سرایت می کند .

ظرفیت فور ها

ظرفیت این اجاق‌ها بسته به کاربردشان در مطب‌ها و یا آزمایشگاه‌ها متفاوت است. ثابت شده‌است که جریان گرمای خشک نمی‌تواند تمامی میکروارگانیسم‌ها از جمله پریون و اندواسپور باکتریها را از بین ببرد، زیرا این دستگاه نفوذ پذیری ضعیفی دارد. در جایی که نیاز به محیط کاملا استریل با ضریب بالا باشد از دستگاه‌هایی با فشار بالای بخار آب به همراه دما( اتوکلاو)استفاده می‌شود.مزیت استفاده از آن این است که موجب زنگ زدگی وسایل جراحی نمی شود و لبه تیز وسایل ( اسکالپ ها) را کند نمی کند. اون بايد داراي فن (جهت چرخش هواي متراكم در سراسر اتاقك)، نشانگر درجه حرارت، ترموستات و تايمر، طبقات مشبك، قفل داخلي درب و عايق بندي مناسب جداره ها باشد.
فور

فور

اساس کار

 این وسیله بر مبنای از بین بردن میکرو ارگانیسمهای موجود در وسایل مختلف بوسیله حرارت می باشد .كليه اجزاء كنترل كننده نشان دهنده از قبيل كليد قطع و وصل دستگاه ترموستات، لامپ آلارم ترمومتر نشاندهنده حرارت داخلي و كليد مخصوص گردش هواي داخلي روي صفحه كنترل دستگاه در دو قسمت جلوي دستگاه نصب شده قرار گرفته اند.
جدای تنوعی که در نحوه پیاده سازی سیستمهای کنترلی در این وسیله می توان دید ،در مجموع چهار سیستم کلی در آن می توان دید .
۱- المنت یا گرمکن الکتریکی که وظیفه ایجاد حرارت لازم برای سیکل حرارتی را به عهده دارد .
۲- سیستم تایمر جهت کنترل زمان حرارت دهی مناسب
۳- سیستم تنظیم حرارت که وظیفه تامین حرارت ثابت درون فور را به عهده دارد
۴- دماسنج یا ترمومتر
البته  بسته به نوع فوری که در اختیار دارید ممکن است که دو یا سه مورد از این سیستمها با هم ادغام شده و به صورت یک سیستم واحد دیجیتالی و بر روی یک برد ارائه شده باشد .

اجزای تشکیل دهنده دستگاه فور(OVEN)

محفظه داخلی: این محفظه ، محل قرار گرفتن وسایل مورد استفاده جهت استریل شدن بوده که اغلب از جنس استیل ضد زنگ و مقاوم در برابر حرارت بالا است. این محفظه همچنین محل قرار گرفتن سنسور دما و ترموکوپل است.
المنت‌های گرم کننده: این اجزا جهت تأمین حرارت مورد نیاز فور پیش بینی شده‌اند و اغلب در مجاورت جداره خارجی فور و در تماس با آن قرار گرفته‌اند تا دمای داخل فور را به میزان مورد نیاز افزایش دهند. در داخل هر فور ، بسته به نوع و مدل دستگاه و همچنین بسته به توان الکتریکی آن ، یک یا دو عدد المنت قرار می‌گیرد. این المنت‌ها اغلب از نوع فنری بوده و درون یک پوشش از جنس سرامیک نسوز قرار می‌گیرند تا از انتقال جریان الکتریکی به محفظه فور و اتصال نمودن آن جلوگیری شود.
عایق‌های حرارتی: این عایق‌ها به منظور جلوگیری از هدر رفتن انرژی حرارتی و سرد شدن سریع محفظه داخلی و همچنین جلوگیری از گرم شدن بیش از حد محفظه خارجی و مدارهای الکتریکی و نیز محیط بیرون تعبیه شده که اغلب از جنس پشم شیشه است.
سیستم کنترل و نمایش دمای داخل محفظه: بسته به نوع فور مورد استفاده ، این دو سیستم می‌تواند کاملا مجزا و یا در یک سیستم یکپارچه تأمین شده باشد. سیستم نمایش دمای داخل محفظه می‌تواند یک دماسنج عقربه‌ای ، دماسنج جیوه‌ای و یا یک برد الکتریکی به همراه سنسور حرارتی و نمایشگر دیجیتال باشد. سیستم کنترل دما نیز بسته به نوع دستگاه می‌تواند به صورت ترموکوپل‌های فلزی ، جیوه‌ای و یا سیستم‌های میکروپروسسوری مشتمل بر سنسورهای دقیق باشد ؛ در این صورت سیستم نمایش و کنترل دما می‌تواند در هم ادغام شود.
سیستم‌های حفاظتی: بسته به نوع دستگاه سیستم‌های حفاظتی الکتریکی و حرارتی جهت حفاظت کاربران و دستگاه و محتویات آن پیش‌بینی می‌شود. فیوزهای الکتریکی برای قطع جریان در موارد اضطراری ، سیستم قطع جریان در زمان بالا رفتن بیش از حد دما (به هنگام عمل نکردن سیستم کنترل دما) و … از جمله این سیستم‌ها است.
فور

فور

استريليزاسيون در آون

-اون براي سترون کردن موادي که با اطمینان کافی تحت نفوذ بخار قرار نمیگیرند، اما میتوانند دماهاي بالاي مورد نیاز  ۱۶۰-۱۸۰ درجه سانتیگراد را تحمل کنند، به کار می رود. این میزان حرارت براي سترون کردن ظروف شیشه اي مثل لوله هاي آزمایش، ظروف پتري شیشهاي، فلاسکها، پیپتها و نیز براي آلات فلزي مثل پنس، اسکالپل و قیچی به کار میرود.
-براي بسته بندي این وسایل می توان از فویل آلومینیومی یا کاغذ کرافت و سربطري هاي پنبه اي استفاده کرد. البته کاغذ و ) پنبه کمی می سوزند و این نیم سوزهاي پنبه (cotton wool) ممکن است مواد باکتري کش فراري متصاعد کنند. ،باید درپوش لوله هاي آزمایش شیشه اي را با کلاهک هایی از جنس کاغذ آلومینیومی پوشانده و سپس آنها را به طور عمود در جا لوله اي فلزي قرار داد. درپوش، لبه لوله ها را از آلودگی از طریق هوا در طی ذخیره سازي بعدي حفظ می کند.
-باید انتهاي فوقانی پیپت ها تا عمقی حدود دو سانتیمتر با پنبه هاي غیر جاذب بسته شوند و سپس آنها در ظروف فلزي قرار گرفته و درب ظرف بسته شود اگر نیاز به پیپت ها فقط به طور موردي است، میتوان آنها را فقط در کاغذ Kraft بسته بندي نمود.
-بطري هاي درپیچ دار را در صورتی می توان در اون یا هواي داغ سترون نمود که درپوش ها و آستري (لایه داخلی) آنها از موادي مثل فلز، تفلون، پلی پروپیلن یا لاستیک سیلیکون ساخته شده باشند که در دماهاي سترون سازي از شکل طبیعی خارج نمی شوند.
-قبل از قرار دادن ظروف شیشهاي در اون، باید از خشک بودن ظروف مطمئن گردید توصیه می شود که ابتدا آنها، در حرارت ۱۰۰درجه سانتیگراد قرار گیرند.
-پودرها، روغنها و گریس ها را در ظروف شیشه اي یا فلزي عایق بندي شده (با بسته بندي محکم و چسب کاري شده) و در اندازه هاي کوچکی که از وزن ده گرم یا عمق یک سانتیمتر تجاوز نکنند سترون نمود.
-مواد یا بسته ها، باید به گونه اي در اون قرار گیرند که هواي داغ بین و دور آنها جریان داشته باشد.
-در صورتي مي توان بطري هاي درپيچ دار را در اون استريل نمود كه درپوش و آستري آنها از موادي مثل فلز، پلي‌پروپيلن يا لاستيك سيليكون ساخته شده باشد تا در دماي استريليزاسيون از شكل طبيعي خارج نشود.
-در پایان درب اون بسته و سپس دستگاه روشن گردد. به خاطر عایق بودن دستگاه، ممکن است چند ساعت طول بکشد تا اشیا داخل آن خنک شوند. اما اگر اون داراي فن خنک کننده باشد، مرحله خنک کردن تسریع می شود.
-زمان نگهداري سترون سازي از زمانی شروع می شود که اتاقک به دماي سترونی انتخابی و حتی دماي بالاتر برسد تا همه قسمتهاي اتاقک و بار داخل آن به دماي مورد نظر برسند.دماي سترون سازی ۱۶۰-۱۸۰ درجه سانتیگراد و مدت آن دو تا چهار ساعت است.
-درب اون را باز نکنید تا اتاقک و بار داخل آن (ظروف و مواد) تا دماي پایین تر از ºC 60 خنک شوند.اگر هواي سرد به طور ناگهانی وارد دستگاه شود، ممکن است ظروف شیشه اي ترك بخورند چون هنوز خیلی داغ هستند.
-براي خشک کردن وسایل معمولا از دماي کمتر از ۱۰۰ درجه سانتیگراد استفاده میگردد.

 نکات ایمنی در هنگام استفاده از فور

۱- از استاندارد بودن دستگاه و نیز کالیبره شدن آن توسط آزمایشگاههای رفرانس مطمئن شوید . چرا که استفاده از فوری که کالیبره و استاندارد نباشد هیچ فایده ای ندارد .
۲- سعی کنید جهت اتصال هر وسیله برقی من جمله فور به برق ، از پریزهایی استفاده کنید که سیم اتصال به زمین ( earth ) داشته باشند .
۳- حتی الامکان در هنگام استفاده از فور و با توجه به برنامه استریلیزاسیونی که مد نظر دارید از زمانسنج دستگاه استفاده کنید . این کار باعث می شود تا از روشن ماندن بیهوده دستگاه و سوختن زودهنگام المنت آن جلوگیری شود .
۴- از اتصال دو یا چند فور به یک پریز خودداری کنید .
۵-در هنگام قطع برق ، هرگز فور را به پریزهایی که از سیستم برق اضطراری و یا UPS استفاده می کنند وصل نکنید . این کار باعث افتادن بار اضافی بر روی سیستم و خرابی آن می شود .
۶- برای جلوگیری از سوختگیهای احتمالی ، در هنگام باز کردن درب فور هیچگاه صورت ودیگر اعضای حساس بدن خود را به درب آن نزدیک نکنید.

عیوب دستگاه فور(OVEN)

در اغلب موارد عیوب زیر در فورها مشاهده می شود:
۱- سوختن فیوز محافظ دستگاه
۲- سوختن المنت دستگاه
۳- خراب شدن سنسورهای سیستم تنظیم حرارت
۴- خرابی کابل برق دستگاه

تجهیزات لازم برای نصب آون

به منظور نصب دستگاه فور(OVEN) ، تجهیزات زیر لازم است:
۱- یک میز کار بزرگ و محکم
۲- فضای خالی در اطراف محل نصب آون ، به گونه‌ای که حداقل ۵ سانتیمتر از فضای اطراف آن باز باشد. همچنین باید در اطراف آون ، فضای کافی برای قرار دادن وسایلی که قرار است استریل شوند ، وجود داشته باشد.
۳- پریز برق قوی با سیم اتصال به زمین. این پریز باید دارای استاندارد داخلی و یا بین‌المللی استفاده در آزمایشگاه بوده و در فاصله یک متری از دستگاه قرار گیرد. ولتاژ مورد استفاده ۱۱۰ یا ۲۲۰ ولت و ۶۰Hz/V است.
۴- محافظت کننده‌های الکتریکی جهت ضمانت تغذیه‌ای مناسب نیز لازم است.

روش کار معمول دستگاه فور(OVEN)

برای کار با آون ، به طور معمول به روش زیر عمل می‌شود:
۱- کلید اصلی با فشار دادن به سمت پایین فعال می‌شود.
۲- کلیدی را که به عنوان برنامه‌ریزی مشخص شده است ، فشار دهید.
۳- دمای مورد نظر را به وسیله فشار دادن کلیدی که با علامت (+) مشخص شده تنظیم کنید. دمای مذکور در صفحه مربوطه نمایش داده خواهد شد. آون وقتی به دمای تعیین شده برسد ، برنامه خود را شروع خواهد کرد.
۴- در آون‌های قابل برنامه‌ریزی ، دستورالعمل تنظیم پارامترهایی از قبیل زمان ، نحوه حرارت دادن و هشدار ، طبق برنامه شرکت سازنده انجام می‌شود.

برای مشاهده و خرید دستگاه های فور می توانید بر روی این لینک کلیک نمائید .

برای مشاهده صفحه اینستاگرام مامایی می توانید بر روی این لینک کلیک نمائید .

این مطلب را هم میتونی بخونی  علل مرگ جنین در رحم (مرده زایی)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *