آموزشی, دستگاه ها پزشکی, فور

فور

فور چیست ؟

اساس کار این دستگاه بر ضدعفونی و استریل نمودن تجهیزات مورد نظر بوسیله حرارت غیرمستقیم خشک
استوار است.فور برای استریل کردن تجهیزاتی استفاده می شود که می توانند دمای بالای ۱۸۰-۱۶۰ درجه
سانتی گراد را تحمل کنند .
فور

فور

این دستگاه دارای بدنه فولادی، فن،زمان سنج،حرارت سنج، تنظیم کننده درجه حرارت ، ترموستات و سیستم
ارت است. در این دستگاه ۱۶۰ درجه سانتی گراد در مدت  ۲ ساعت، در ۱۷۱ درجه سانتی گراد در مدت ۱
ساعت، در ۱۸۰ درجه سانتی گراد در مدت ۳۰ دقیقه و در ۱۹۱ درجه سانتی گراد در مدت ۶ تا ۱۰ دقیقه وسایل
استریل می شوند.
با فور می توانیم، سوزن ها،تیغ،قیچی،نوک الکتروکوتر،مته ها،اره های جراحی را استریل کرد.فور وسیله ارزانی
است و سبب خوردگی،زنگ زدگی و کند شدن لبه های برنده وسایل فلزی نشده و از طرفی موجب تغییر رنگ
و سوختن کاغذ و پارچه از ابزار حساس به حرارت می شود.برای کنترل عملکرد فور، بایستی هرروز واشر نسوز
آن را بازدید کرده و صحت حرارت عمل سنجش کرده را کنترل نماییم.در پایان کار با فور، تا درجه حرارت به زیر ۵۰
درجه سانتی گراد نرسیده نباید در دستگاه را باز کنیم،زیرا به علت اختلاف دما، آلودگی هوا ی بیرون  به وسایل
داخل دستگاه سرایت می کند .

ظرفیت فور ها

ظرفیت این اجاق‌ها بسته به کاربردشان در مطب‌ها و یا آزمایشگاه‌ها متفاوت است. ثابت شده‌است که جریان
گرمای خشک نمی‌تواند تمامی میکروارگانیسم‌ها از جمله پریون و اندواسپور باکتریها را از بین ببرد، زیرا این
دستگاه نفوذ پذیری ضعیفی دارد. در جایی که نیاز به محیط کاملا استریل با ضریب بالا باشد از دستگاه‌هایی با
فشار بالای بخار آب به همراه دما( اتوکلاو)استفاده می‌شود.مزیت استفاده از آن این است که موجب زنگ
زدگی وسایل جراحی نمی شود و لبه تیز وسایل ( اسکالپ ها) را کند نمی کند. اون باید دارای فن (جهت
چرخش هوای متراکم در سراسر اتاقک)، نشانگر درجه حرارت، ترموستات و تایمر، طبقات مشبک، قفل داخلی
درب و عایق بندی مناسب جداره ها باشد.

 

 

فور

فور

اساس کار

 این وسیله بر مبنای از بین بردن میکرو ارگانیسمهای موجود در وسایل مختلف بوسیله حرارت می باشد .کلیه
اجزاء کنترل کننده نشان دهنده از قبیل کلید قطع و وصل دستگاه ترموستات، لامپ آلارم ترمومتر نشاندهنده
حرارت داخلی و کلید مخصوص گردش هوای داخلی روی صفحه کنترل دستگاه در دو قسمت جلوی دستگاه
نصب شده قرار گرفته اند.
جدای تنوعی که در نحوه پیاده سازی سیستمهای کنترلی در این وسیله می توان دید ،در مجموع
چهار سیستم کلی در آن می توان دید .
۱- المنت یا گرمکن الکتریکی که وظیفه ایجاد حرارت لازم برای سیکل حرارتی را به عهده دارد .
۲- سیستم تایمر جهت کنترل زمان حرارت دهی مناسب
۳- سیستم تنظیم حرارت که وظیفه تامین حرارت ثابت درون فور را به عهده دارد
۴- دماسنج یا ترمومتر
البته  بسته به نوع فوری که در اختیار دارید ممکن است که دو یا سه مورد از این سیستمها با هم
ادغام شده و به صورت یک سیستم واحد دیجیتالی و بر روی یک برد ارائه شده باشد .

اجزای تشکیل دهنده دستگاه فور(OVEN)

محفظه داخلی: این محفظه ، محل قرار گرفتن وسایل مورد استفاده جهت استریل شدن بوده که
اغلب از جنس استیل ضد زنگ و مقاوم در برابر حرارت بالا است. این محفظه همچنین محل قرار
گرفتن سنسور دما و ترموکوپل است.
المنت‌های گرم کننده: این اجزا جهت تأمین حرارت مورد نیاز فور پیش بینی شده‌اند و اغلب در
مجاورت جداره خارجی فور و در تماس با آن قرار گرفته‌اند تا دمای داخل فور را به میزان مورد نیاز
افزایش دهند. در داخل هر فور ، بسته به نوع و مدل دستگاه و همچنین بسته به توان الکتریکی آن ،
یک یا دو عدد المنت قرار می‌گیرد. این المنت‌ها اغلب از نوع فنری بوده و درون یک پوشش از جنس
سرامیک نسوز قرار می‌گیرند تا از انتقال جریان الکتریکی به محفظه فور و اتصال نمودن آن جلوگیری
شود.
عایق‌های حرارتی: این عایق‌ها به منظور جلوگیری از هدر رفتن انرژی حرارتی و سرد شدن سریع
محفظه داخلی و همچنین جلوگیری از گرم شدن بیش از حد محفظه خارجی و مدارهای الکتریکی و
نیز محیط بیرون تعبیه شده که اغلب از جنس پشم شیشه است.
سیستم کنترل و نمایش دمای داخل محفظه: بسته به نوع فور مورد استفاده ، این دو
سیستم می‌تواند کاملا مجزا و یا در یک سیستم یکپارچه تأمین شده باشد. سیستم نمایش دمای
داخل محفظه می‌تواند یک دماسنج عقربه‌ای ، دماسنج جیوه‌ای و یا یک برد الکتریکی به همراه
سنسور حرارتی و نمایشگر دیجیتال باشد. سیستم کنترل دما نیز بسته به نوع دستگاه می‌تواند به
صورت ترموکوپل‌های فلزی ، جیوه‌ای و یا سیستم‌های میکروپروسسوری مشتمل بر سنسورهای
دقیق باشد ؛ در این صورت سیستم نمایش و کنترل دما می‌تواند در هم ادغام شود.
سیستم‌های حفاظتی: بسته به نوع دستگاه سیستم‌های حفاظتی الکتریکی و حرارتی جهت
حفاظت کاربران و دستگاه و محتویات آن پیش‌بینی می‌شود. فیوزهای الکتریکی برای قطع جریان در
موارد اضطراری ، سیستم قطع جریان در زمان بالا رفتن بیش از حد دما (به هنگام عمل نکردن
سیستم کنترل دما) و … از جمله این سیستم‌ها است.

 

 

فور

فور

استریلیزاسیون در آون

-اون برای سترون کردن موادی که با اطمینان کافی تحت نفوذ بخار قرار نمیگیرند، اما میتوانند دماهای بالای
مورد نیاز  ۱۶۰-۱۸۰ درجه سانتیگراد را تحمل کنند، به کار می رود. این میزان حرارت برای سترون کردن ظروف
شیشهای مثل لوله های آزمایش، ظروف پتری شیشهای، فلاسکها، پیپتها و نیز برای آلات فلزی مثل پنس،
اسکالپل و قیچی به کار میرود.
-برای بسته بندی این وسایل می توان از فویل آلومینیومی یا کاغذ کرافت و سربطری های پنبه ای استفاده
کرد. البته کاغذ و ) پنبه کمی می سوزند و این نیم سوزهای پنبه (cotton wool) ممکن است مواد باکتری کش
فراری متصاعد کنند. ،باید درپوش لوله های آزمایش شیشه ای را با کلاهک هایی از جنس کاغذ آلومینیومی
پوشانده و سپس آنها را به طور عمود در جا لوله ای فلزی قرار داد. درپوش، لبه لوله ها را از آلودگی از طریق
هوا در طی ذخیره سازی بعدی حفظ می کند.
-باید انتهای فوقانی پیپت ها تا عمقی حدود دو سانتیمتر با پنبه های غیر جاذب بسته شوند و سپس آنها در
ظروف فلزی قرار گرفته و درب ظرف بسته شود اگر نیاز به پیپت ها فقط به طور موردی است، میتوان آنها را فقط
در کاغذ Kraft بسته بندی نمود.
-بطری های درپیچ دار را در صورتی می توان در اون یا هوای داغ سترون نمود که درپوش ها و آستری (لایه
داخلی) آنها از موادی مثل فلز، تفلون، پلی پروپیلن یا لاستیک سیلیکون ساخته شده باشند که در دماهای
سترون سازی از شکل طبیعی خارج نمی شوند.
-قبل از قرار دادن ظروف شیشهای در اون، باید از خشک بودن ظروف مطمئن گردید توصیه می شود که ابتدا
آنها، در حرارت ۱۰۰درجه سانتیگراد قرار گیرند.
-پودرها، روغنها و گریس ها را در ظروف شیشه ای یا فلزی عایق بندی شده (با بسته بندی محکم و چسب
کاری شده) و در اندازه های کوچکی که از وزن ده گرم یا عمق یک سانتیمتر تجاوز نکنند سترون نمود.
-مواد یا بسته ها، باید به گونه ای در اون قرار گیرند که هوای داغ بین و دور آنها جریان داشته باشد.
-در صورتی می توان بطری های درپیچ دار را در اون استریل نمود که درپوش و آستری آنها از موادی مثل فلز،
پلی‌پروپیلن یا لاستیک سیلیکون ساخته شده باشد تا در دمای استریلیزاسیون از شکل طبیعی خارج نشود.
-در پایان درب اون بسته و سپس دستگاه روشن گردد. به خاطر عایق بودن دستگاه، ممکن است چند ساعت
طول بکشد تا اشیا داخل آن خنک شوند. اما اگر اون دارای فن خنک کننده باشد، مرحله خنک کردن تسریع می
شود.
-زمان نگهداری سترون سازی از زمانی شروع می شود که اتاقک به دمای سترونی انتخابی و حتی دمای بالاتر
برسد تا همه قسمتهای اتاقک و بار داخل آن به دمای مورد نظر برسند.دمای سترون سازی ۱۶۰-۱۸۰ درجه
سانتیگراد و مدت آن دو تا چهار ساعت است.
-درب اون را باز نکنید تا اتاقک و بار داخل آن (ظروف و مواد) تا دمای پایین تر از ºC 60 خنک شوند.اگر هوای سرد
به طور ناگهانی وارد دستگاه شود، ممکن است ظروف شیشه ای ترک بخورند چون هنوز خیلی داغ هستند.
-برای خشک کردن وسایل معمولا از دمای کمتر از ۱۰۰ درجه سانتیگراد استفاده میگردد.

 نکات ایمنی در هنگام استفاده از فور

۱- از استاندارد بودن دستگاه و نیز کالیبره شدن آن توسط آزمایشگاههای رفرانس مطمئن شوید . چرا که
استفاده از فوری که کالیبره و استاندارد نباشد هیچ فایده ای ندارد .
۲- سعی کنید جهت اتصال هر وسیله برقی من جمله فور به برق ، از پریزهایی استفاده کنید که سیم اتصال
به زمین ( earth ) داشته باشند .
۳- حتی الامکان در هنگام استفاده از فور و با توجه به برنامه استریلیزاسیونی که مد نظر دارید از زمانسنج
دستگاه استفاده کنید . این کار باعث می شود تا از روشن ماندن بیهوده دستگاه و سوختن زودهنگام المنت آن
جلوگیری شود .
۴- از اتصال دو یا چند فور به یک پریز خودداری کنید .
۵-در هنگام قطع برق ، هرگز فور را به پریزهایی که از سیستم برق اضطراری و یا UPS استفاده می کنند وصل
نکنید . این کار باعث افتادن بار اضافی بر روی سیستم و خرابی آن می شود .
۶- برای جلوگیری از سوختگیهای احتمالی ، در هنگام باز کردن درب فور هیچگاه صورت ودیگر اعضای حساس
بدن خود را به درب آن نزدیک نکنید.

عیوب دستگاه فور(OVEN)

در اغلب موارد عیوب زیر در فورها مشاهده می شود:
۱- سوختن فیوز محافظ دستگاه
۲- سوختن المنت دستگاه
۳- خراب شدن سنسورهای سیستم تنظیم حرارت
۴- خرابی کابل برق دستگاه
تجهیزات لازم برای نصب آون

به منظور نصب دستگاه فور(OVEN) ، تجهیزات زیر لازم است:

۱- یک میز کار بزرگ و محکم
۲- فضای خالی در اطراف محل نصب آون ، به گونه‌ای که حداقل ۵ سانتیمتر از فضای اطراف آن باز باشد.
همچنین باید در اطراف آون ، فضای کافی برای قرار دادن وسایلی که قرار است استریل شوند ، وجود داشته
باشد.
۳- پریز برق قوی با سیم اتصال به زمین. این پریز باید دارای استاندارد داخلی و یا بین‌المللی استفاده در
آزمایشگاه بوده و در فاصله یک متری از دستگاه قرار گیرد. ولتاژ مورد استفاده ۱۱۰ یا ۲۲۰ ولت و ۶۰Hz/V است.
۴- محافظت کننده‌های الکتریکی جهت ضمانت تغذیه‌ای مناسب نیز لازم است.
روش کار معمول دستگاه فور(OVEN)
برای کار با آون ، به طور معمول به روش زیر عمل می‌شود:
۱- کلید اصلی با فشار دادن به سمت پایین فعال می‌شود.
۲- کلیدی را که به عنوان برنامه‌ریزی مشخص شده است ، فشار دهید.
۳- دمای مورد نظر را به وسیله فشار دادن کلیدی که با علامت (+) مشخص شده تنظیم کنید. دمای مذکور در
صفحه مربوطه نمایش داده خواهد شد. آون وقتی به دمای تعیین شده برسد ، برنامه خود را شروع خواهد کرد.
۴- در آون‌های قابل برنامه‌ریزی ، دستورالعمل تنظیم پارامترهایی از قبیل زمان ، نحوه حرارت دادن و هشدار ،
طبق برنامه شرکت سازنده انجام می‌شود.

 

برای اطلاعات بیشتر در مورد دستگاه فور بر روی این لینک کلیک نمائید.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *